Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΧΥΤΑ: Μια πονεμένη ιστορία..


   
Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων Μεσολογγίου, δημιουργήθηκε με το ..ζόρι για να υπάρξει απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, βιαστικά για να μην τα χάσουμε στο πάρα πέντε, παρά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγ. Θωμά (που έφαγαν το ξύλο της χρονιάς από τα ΜΑΤ) και όσων δεν συμφωνούσαν με την χωροθέτηση αυτή και με το πρόσχημα να γλιτώσει η λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας από την ρύπανση.
   Το έργο δόθηκε στον κατασκευαστή εργολάβο να το λειτουργήσει, έναντι υψηλού τιμήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον αποπληρώσουν και να ξεκινήσει διαμάχη που κατέληξε με την ανάληψη λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τον δήμο. Ταυτόχρονα βγήκαν στη φόρα οι παραλείψεις και οι δυσλειτουργίες του ακριβοπληρωμένου αυτού έργου, που κορυφώθηκαν με την περυσινή πυρκαγιά που κατέστρεψε εν μέρει τον ΧΥΤΑ. Αιτία, κακός σχεδιασμός και έλλειψη πυροσβεστικών μέσων, που όφειλε να έχει ο ΧΥΤΑ..
   Τελευταία, μετά από μια προσπάθεια εξορθολογισμού, αφού πλέον δεν είναι ΧΥΤΑ τριών δήμων, αλλά ενός και του αυτού που προέκυψε από την συνένωση των πρώην δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιάδων, αποκαλύφθηκε ότι έχουν πέσει μέσα διάφορα, όπως λυματολάσπες και ογκώδη αντικείμενα, που έχουν αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τον ΧΥΤΑ! Ποιος; Κανένας..
   Χώρια που πλέον φαίνεται να υπάρχει μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή, από την μη λειτουργία του βιολογικού του καθαρισμού, που επιτρέπει στα υγρά στραγγίσματα, ίσως, να περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα..
   Πολύ πρόσφατα και ενώ το δημοτικό συμβούλιο περιμένει συγκεκριμένες ενέργειες νομικές από τον δήμαρχο, που θα αποδώσουν ευθύνες και θα αποκαταστήσουν τουλάχιστον το κοινό αίσθημα των δημοτών ότι δεν μπορούν να πλουτίζουν κάποιοι εις βάρος της υγείας τους, είχαμε άλλο «φαινόμενο». Να κλειδώνεται ο ΧΥΤΑ εις ένδειξη διαμαρτυρίας προς το δήμο που δεν καταβάλει τα ποσά που εισπράτει μεν από τους δημότες αλλά τα οφείλει στον ΧΥΤΑ!
   Ταυτόχρονα την δημοτική αρχή να σπάει τα λουκέτα και να ρίχνει μέσα σκουπίδια, δίκην χωματερής, αφού οι μπουλντόζες δεν είχαν πετρέλαιο να κινηθούν! Κι ενώ όλοι περιμένουν δημόσιες συζητήσεις ή νομικές ενέργειες, ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ και ο δήμαρχος ξέχασαν τις βαριές κουβέντες και είναι πάλι φίλοι και καλοί.
   Ο ΧΥΤΑ όμως δεν άλλαξε και ούτε τα προβλήματά του λύθηκαν. Και οι δημότες «αναμένουν στο ακουστικό τους» για μόνιμες λύσεις..

Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά..



   Αυτό ισχύει για όλους, πλην του Δήμου Μεσολογγίου! Η ιερή πόλη και η ευρύτερη περιοχή, από Αγ. Γεώργιο έως Πεντάλοφο, είναι πνιγμένη στα σκουπίδια! Η αποκομιδή γίνεται μετά δυσκολίας ενώ οι κάδοι δεν πλένονται σχεδόν ποτέ!
   Μόνιμη επωδός του αρμόδιου αντιδημάρχου και του δημάρχου είναι «δεν έχουμε λεφτά και προσωπικό». Αυτό όμως αποτελεί μόνο την μισή αλήθεια, διότι όλα δεν λύνονται με λεφτά και χρειάζεται πολύ δουλειά, μεράκι και συστράτευση με κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των δημοτών.
   Οι επισκέψεις σε τουριστικές εκθέσεις και οι συναντήσεις  της δημοτικής αρχής με παράγοντες για την προώθηση δήθεν του τουρισμού στην περιοχή μας, προϋποθέτουν μια πόλη καθαρή, χωρίς σκουπίδια και χορτάρια ακόμη και σε κεντρικά σημεία των πόλεων και των χωριών, που προδιαθέτει τους επισκέπτες. Αλλως αποτελούν φρούδες ελπίδες για τουριστική ανάπτυξη.
   Το πράσινο (νησίδες δρόμων, παρτέρια, πλατείες και πάρκα) έχει αφεθεί στην τύχη του και φυσικά έχει ξεραθεί σε πάμπολλα σημεία. Οι σωροί σκουπιδιών και η δυσοσμία των κάδων είναι ..φυσικό φαινόμενο, οι πλαζ δεν καθαρίζονται, δεν έχουν αποδυτήρια και ντουζ και γενικά παρουσιάζεται μια εικόνα εγκατάλειψης, ορατή σε όλους τους δημότες, αόρατη για την δημοτική αρχή!
   Αν νομίζουν ότι θα έρθουν κάποτε πολλά χρήματα για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, κάνουν μέγα λάθος! Χρειάζονται άλλα και κυρίως άλλη νοοτροπία και πολλή δουλειά. Δεν ισχυριζόμαστε ότι μπορεί κάποιος άλλος να δώσει μαγικές λύσεις, σίγουρα όμως δεν φαίνεται να καταβάλεται σοβαρή προσπάθεια, που και αποτελέσματα μπορεί να φέρει και να δώσει ελπίδα στους δημότες ότι κάτι αλλάζει.
   Ο «Καλλικράτης», τελικά, αποδεικνύεται «παγίδα» για τις μικρές τοπικές κοινωνίες και ασήκωτη πρόκληση για εκείνους που εκλέχθηκαν να διαχειριστούν τα κοινά στο Δήμο μας…

ΔΕΥΑΜ: Από το κακό στο χειρότερο..


   
   Τα χρόνια προβλήματα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μεσολογγίου, συνδυασμένα με την επέκταση της περιοχής ευθύνης της σε Αιτωλικό και Οινιάδες και ένα διοικητικό συμβούλιο που τοποθέτησε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, αποτελούν ένα «εκρηκτικό» μίγμα στα θεμέλια του Δήμου μας.
   Η απαράδεκτη μεθόδευση να πεισθούν οι δημότες του Αιτωλικού να πιούν το μολυσμένο νερό των πηγών Κεφαλοβρύσου (μέχρι προπαγανδιστικά έντυπα μοιράσθηκαν στα σπίτια με τους λογαριασμούς..), αποδεικνύει την ανευθυνότητα όσο και την ανικανότητα των διοικούντων. Ο συνδυασμός μας παρουσίασε έγγραφα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας στο δημοτικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2012, όπου φαινόταν καθαρά πως το νερό είναι ακατάλληλο και οι αρμόδιοι μας έλεγαν (βλέπε πρακτικά συνεδριάσεων) ότι κάνουμε αντιπολίτευση!
   Χρειάστηκε να περάσουν μήνες, να ξεσηκωθεί ο πληθυσμός και να παραιτηθεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Αιτωλικού (που είχε εκλεγεί με τον συνδυασμό Κατσούλη!), για να αλλάξουν τακτική και να δώσουν εντολή να μην χρησιμοποιείται το νερό ούτε για πλύσιμο πιάτων!!
   Και το «κερασάκι» στην τούρτα; Έστειλαν σε κάθε δημότη υπέρογκους λογαριασμούς, έως πολλών χιλιάδων ευρώ στον ..καθένα, προκαλώντας κοινωνικό «έμφραγμα» και λαϊκή απέχθεια για το νέο καλλικρατικό δήμο. Τελικά, με τερτίπια, υποσχέθηκαν οριζόντιες μειώσεις των υπερχρεώσεων, με αποτέλεσμα άλλοι δημότες να κάνουν κάποια ρύθμιση και οι περισσότεροι να μην δέχονται να πληρώσουν για νερό που δεν κατανάλωσαν και που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν..
   Να θυμίσουμε ότι τα περισσότερα χωριά (Λεσίνι, Γουριά, κ.ά)  δεν έχουν αρκετή ποσότητα νερού και οι διακοπές υδροδότησης είναι πολύ συχνές. Οι οφειλές της ΔΕΥΑΜ στη ΔΕΗ πλέον είναι τεράστιες και οι περισσότερες διακοπές (αν και το αποσιωπούν επιμελώς..) οφείλονται σε διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών!
   Καλέσαμε τον δήμαρχο να καλέσει συσκέψεις με τις παρατάξεις και με φορείς καθώς και με ειδικούς για το μέλλον της Επιχείρησης, που είναι σαφώς ελλειμματική και το μέλλον της προοιωνίζεται μελανό, για να βρεθούν λύσεις. Το μόνο που έγινε ήταν η παραίτηση του μέλους του Δ.Σ. και δημ. συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Μαστρανδρέου, που να σημειωθεί, ήταν και ο μόνος πτυχιούχος μηχανικός στην διοίκηση της ΔΕΥΑΜ!
   Φαίνεται πως η παρούσα δημοτική πλειοψηφία, υποβοηθούμενη από μέρος της αντιπολίτευσης, θα αφήσει απλά να κυλήσει η θητεία της, αφήνοντας να «σκάσει η βόμβα» στα χέρια των επόμενων! Που είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι οι ίδιοι..