Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Συμπαράσταση στους απεργούς πείνας

   Τους απεργούς πείνας στην Πινακοθήκη του Δήμου στην κεντρική πλατεία Μπότσαρη, επισκέφθηκαν σήμερα Παρασκευή το απόγευμα, οι αιρετοί δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού "Το μέλλον είναι τώρα" και τους εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράστασή τους.
   Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Μουρκούσης, συνοδευόμενος από τους Δημήτρη Μπαλαμπάνη, Σπύρο Βασιλείου, Κώστα Κουτσοθόδωρο και Γιάννη Γκανιάτσο, συνομιλώντας με το δήμαρχο και τους άλλους απεργούς δήλωσαν την αισιοδοξία τους ότι το δίκαιο αίτημα για αυτοτελές και αυτοδιοικούμενο ΤΕΙ με έδρα το Μεσολόγγι, τελικά θα γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση.
   Σε κάθε περίπτωση, ολόκληρος ο συνδυασμός συντάσεται με τους Φορείς της περιοχής και συνεχίζει σθεναρά την διεκδίκηση, μέχρι της τελικής δικαίωσης.

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πρώτα το Μεσολόγγι...


Ομόφωνη απόφαση πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο της Ι.Π. Μεσολογγίου την Παρασκευή 8/3 να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να εισακουσθεί από την κυβέρνηση το παλλαϊκό αίτημα περί αυτοτέλειας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που ετοιμάζεται να "μετακομίσει" στην Πάτρα, την Αμαλειάδα και την Καλαμάτα...
   Αντί να μας δώσουν, μας παίρνουν! Με το πρόσχημα του εξορθολογισμού της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στήνουν σχολές και τμήματα ΤΕΙ στις ιδιαίτερες πατρίδες των Σαμαρά, Αρβανιτόπουλου, Τζαβάρα και Νταβλούρου! Και το κάνουν, με την ανοχή και ίσως την ένοχη σιωπή των "εκπροσώπων" μας στο Κοινοβούλιο, που βλέπουν μόνο το προσωπικό τους συμφέρον κι όχι το μέλλον και την επιβίωση των συμπατριωτών τους στην Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα στην περιοχή Μεσολογγίου και Ναυπακτίας.
   Χωρίς να λαμβάνουν υπ'όψιν ότι το ΤΕΙ Μεσολογγίου διαθέτει τις μεγαλύτερες και καλύτερες κτιριακές και γηπεδικές υποδομές απ'όλα τα ΤΕΙ της χώρας και επιπλέον πληροί όλα τα Ακαδημαϊκά κριτήρια (σε αριθμό μονίμων καθηγητών, ερευνητικού έργου και αριθμό φοιτητών) έχοντας αξιολογηθεί πρόσφατα από ξένα πανεπιστήμια ως το τρίτο (!!) καλύτερο της χώρας μας, είναι το μόνο που καταργείται!
   Η διοίκησή του περνάει στο ΤΕΙ Πατρών (βάζουν το "λύκο" να φυλάει τα "πρόβατα") και καταργούνται έξι τμήματα, συρρικνώνοντας δραματικά τον αριθμό των φοιτητών και βάζοντας τον θεμέλιο ογκόλιθο για την οριστική κατάργησή του στην πράξη! Τα καταργούμενα τμήματα όμως, μεταφέρονται άλλα στην Πάτρα που πριν δεν είχε τέτοια ακαδημαϊκά αντικείμενα, άλλα στο χωριό του πρωθυπουργού όπου δεν υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές κι άλλα στο χωριό του υπουργού Παιδείας, όπου δεν υπάρχουν ούτε καταλύματα να τα στεγάσουν! Κι όλα αυτά, δήθεν για οικονομία! Ψεύτες..
   Ξεχνώντας πως το Μεσολόγγι με την Έξοδο και την αυθόρμητη θυσία των κατοίκων του, έδωσε την ανεξαρτησία στην Ελλάδα! Ξεχνούν, μάλλον ηθελημένα, την διακήρυξη του Ι. Καποδίστρια, πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος περί Χρέους του Έθνους στο Μεσολόγγι καθώς και την απόφαση της Βουλής των Ελλήνων που το ανακήρυξε Ιερά Πόλη! Ίσως προσπαθούν (ματαίως..) να σβήσουν την ιστορική μνήμη αυτής της μοναδικής και υπέρτασης θυσίας, για να μην υπάρχουν πρότυπα που δυσχεραίνουν τα συμφέροντα των πιστωτών της χώρας μας και της Τρόϊκας..
   Στα πλαίσια αυτά, ο συνδυασμός μας πήρε μέρος στην πορεία διαμαρτυρίας στην Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ενώ την Κυριακή το πρωί πήρε μέρος στην συμβολική εκτροπή της κυκλοφορίας οχημάτων από την Εθνική Οδό, στο ύψος της οδού Ναυπάκτου, προς τον κόμβο Χαλαζιά, προκειμένου να γίνει ευρύτερα γνωστή η διεκδίκηση του Δήμου και των Φορέων, με αποδέκτη την Κυβέρνηση και τους "άφαντους" κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς, που εκλέγονται στο νομό μας. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία του Δήμου Ναυπακτίας υπό τον Δήμαρχο κ.Ι. Μπουλέ.
   Μετά μία ώρα κλεισίματος της Εθνικής, όλοι οι εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου και των Φορέων, κατευθυνθήκαμε στο Θεοξένεια, όπου θα μιλούσε σε κομματικούς φίλους του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Σαλμάς. Ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία να τεθούν στον υπουργό, πέρα από το ζήτημα του ΤΕΙ και τα θέματα που αφορούν την Περίθαλψη στην περιοχή μας και ειδικότερα η υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας και η δραματική έλλειψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
   Φθάνοντας όμως στον περίβολο του ξενοδοχείου όπου βρισκόταν ο υπουργός, στο ύψος της εκκλησίας του Αγ. Νεκταρίου στο λιμάνι, υπήρχαν δύο πάνοπλες διμοιρίες των ΜΑΤ, που έφραζαν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο σε ΟΛΟΥΣ, ακόμη και στους προσκεκλημένους ψηφοφόρους του υπουργού, που συνέχιζαν να καταφθάνουν. Ο αστυνομικός διευθυντής ανακοίνωσε πως με εντολή εισαγγελέα και υπουργού, κανείς δεν θα πλησιάσει στο Θεοξένεια και πως, "όταν τελειώσει ο υπουργός, θα δεχθεί μια αντιπροσωπεία του Δήμου και των Φορέων".
   Οι συγκεντρωμένοι, με παρότρυνση του δημάρχου, προσπάθησαν να σπρώξουν τους αστυνομικούς για να περάσουν ειρηνικά, εκείνοι όμως έλαβαν εντολή και πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, ενώ απώθησαν με τις ασπίδες τους πρώτους. Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος, πολλοί όπως ο υπογράφων ένοιωσαν δυσφορία και πολλοί έκλαιγαν ασταμάτητα από τα χημικά, που μάλιστα, όπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων από τα καψύλια που βρέθηκαν στο έδαφος, ήταν ληγμένα από το 1993 (!). Βρήκαν απλά την ευκαιρία να τα ξοδέψουν πάνω στους φορείς της πόλης του Μεσολογγίου, που αντιμετωπίσθηκαν ως τρομοκράτες!
   Στη συνέχεια, διαδραματίσθηκαν σκηνές «απείρου κάλλους», με τον κόσμο να τρέχει, τους αστυνομικούς να ρίχνουν τοξικά καπνογόνα γύρω από το ξενοδοχείο για να μην παρεισφρύσει κανένας και τελικά το μέτωπο των ΜΑΤ συγκεντρώθηκε στα εξωτερικά σκαλιά του ξενοδοχείου, με τους (δικαίως πλέον) διαμαρτυρόμενους Μεσολογγίτες απέναντι. Μετά από διαπραγματεύσεις ωρών, μια επιτροπή υπό τους δημάρχους Μεσολογγίου και Ναυπακτίας, στην οποία συμμετείχε και ο υπογράφων, καταφέραμε να περάσουμε στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου, με αίτημα να δούμε για λίγο τον υπουργό και να του θέσουμε τα αιτήματά μας.
   Δυστυχώς, μετά από διαπραγματεύσεις, πρώτα με τον επικεφαλής της ιδιωτικής προσωπικής ασφάλειας του υπουργού και στη συνέχεια με τον ιδιαίτερό του, ο υπουργός δεν κατέβηκε από τον όροφο να συναντήσει τους εκπροσώπους της πόλης. Ο εκνευρισμός μεγάλωσε και η επιτροπή θεωρώντας κοροϊδία την περαιτέρω αναμονή, αποχώρησε και όλοι περίμεναν την έξοδο του υπουργού από το ξενοδοχείο.
   Τη συνέχεια μπορούν όλοι να δουν στα βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, με τα ΜΑΤ να στηρίζουν με ρίψεις χημικών την απογευματινή πλέον αποχώρηση του υπουργού...
   Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών στους εκπροσώπους του Μεσολογγίου, που μαζί με την στάση του υπουργού απέναντι στους αιρετούς που τον περίμεναν, έδωσε την ευκαιρία για ακραίες συμπεριφορές κάποιων και την πολιτική εκμετάλλευση εκ μέρους άλλων.
   Καταγγέλουμε τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Μεσολόγγι, που πλέον καταδικάζεται σε μαρασμό και διεκδικούμε με κάθε νόμιμο αλλά αγωνιστικό τρόπο την ενίσχυση του Νοσοκομείου μας και την αυτοτέλειά του, καθώς και την παραμονή και αυτοτέλεια του ΤΕΙ στο Μεσολόγγι.
   Όσοι σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες! Πρώτα και πάνω απ'όλα, θέτουμε το Μεσολόγγι  και το δικαίωμα των κατοίκων του να επιβιώσουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια. Όσοι απεργάζονται η επιθυμούν το αντίθετο, θα μας βρουν ΟΛΟΥΣ απέναντι, σε αγωνιστική ετοιμότητα. Γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας...
Νίκος Γ. Μουρκούσης
Ιατρός - Δημοτικός Σύμβουλος
Υποψήφιος Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου