Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Συνέντευξη στην "Αιχμή"



Κριτική στους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, αλλά και στον τρόπο που ενεργεί ο ίδιος ο κ. Κατσούλης, ασκεί ο Ν. Μουρκούσης στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 12 Οκτωβρίου στην ΑΙΧΜΗ. Καταθέτει τις απόψεις και τις θέσεις της παράταξής του σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα της πόλης και δηλώνει παρών στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. 

   Συμπληρώνονται σχεδόν δυο χρόνια Καλλικρατικών δήμων. Εσείς κε Μουρκούση πώς βλέπετε τον Καλλικρατικό δήμο Μεσολογγίου; Ωφελήθηκε ή ζημιώθηκε από αυτή την αλλαγή;
   Νομίζω ότι ο Καλλικράτης με τη συνένωση των πρώην δήμων έδωσε ύπαρξη σε μια μεγαλύτερη πολιτική αυτοδιοικητική οντότητα, η οποία θεωρητικά θα μπορούσε να παίξει πιο σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τους τομείς της ανάπτυξης και των έργων. Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση ή να κάνει σχεδιασμούς, οι οποίοι να ξεφεύγουν από τα στενά όρια μιας πόλης ή ενός μικρού δήμου. Δυστυχώς αυτό απεδείχθη φρούδα ελπίδα, διότι η χρηματοδότηση από το κράτος είναι ελλιπής και όσο πάει μειώνεται, αν φανταστεί κανείς ότι σήμερα ο δήμος παίρνει πολύ λιγότερα χρήματα από όσα έπαιρναν συνολικά και οι τρεις πρώην δήμοι μαζί. Επιπρόσθετα το προσωπικό και τα μηχανικά μέσα του δήμου δεν αρκούν για την κάλυψη των αναγκών όλων των διαμερισμάτων με αποτέλεσμα τα μικρά χωριά να είναι παντελώς εγκαταλελειμμένα. Βλέπουμε χόρτα και κλαδιά να έχουν κλείσει τους δρόμους, βλέπουμε να μην γίνεται καμιά συντήρηση ούτε στους δρόμους ούτε στους αποχετευτικούς τάφρους, ούτε να γίνεται σωστή αποκομιδή σκουπιδιών, ούτε συντήρηση δικτύων…

   Κατά την άποψή σας η δημοτική αρχή κάνει σωστούς χειρισμούς, έστω και με αυτά τα μέσα που διαθέτει;
   Εκεί νομίζω ότι είναι η πεμπτουσία. Από τη στιγμή που τα μέσα και οι πόροι είναι λιγότερα, η δημοτική αρχή το μόνο που θα μπορούσε να κάνει είναι να αντιδράσει καταθέτοντας φαιά ουσία, σκέψη και πολλή δουλειά. Αν συνεχίσει να παραμένει θεατής των γεγονότων και να θεωρεί ότι ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι είναι απλώς επιτελικά όργανα, επειδή έχουν μόνο επιτελείο και δεν έχουν στρατό, δεν πρόκειται ποτέ να λύσουμε κανένα πρόβλημα. Στα δημοτικά συμβούλια κάνουμε κριτική, πάντα καλόπιστη γιατί γνωρίζοντας τα προβλήματα δεν θέλουμε να καταλογίζουμε στο δήμαρχο ότι φταίει αυτός που το κράτος δεν δίνει πόρους, του καταλογίζουμε όμως ότι δεν κάνει προσπάθειες. Και ο δήμαρχος έχει σαν μόνιμη επωδό ότι: «δεν έχω λεφτά, δεν έχω προσωπικό».

   Πρακτικά τι θα μπορούσε να κάνει;
Κοιτάξτε, θέλει σχέδιο. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η αποκομιδή των σκουπιδιών. Θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες διαδρομές, συγκεκριμένες ώρες και ημέρες, θα έπρεπε ο αντιδήμαρχος να έχει ανέβει πάνω στο απορριμματοφόρο για να δει ιδίοις όμμασι πως γίνεται η αποκομιδή και να μην δίνει εντολές από το γραφείο του, θα έπρεπε να γίνει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για τα ωράρια που βγαίνουν τα σκουπίδια, θα έπρεπε αυτή η έρημη η ανακύκλωση να λειτουργήσει επιτέλους και όχι όλα να τα ρίχνει στον κόσμο. Όχι να λένε πως ότι κακό γίνεται φταίει ο κόσμος και ότι καλό γίνεται το κάνει ο δήμαρχος…. 

   Άρα δηλαδή να υποθέσω ότι αν είχατε εκλεγεί εσείς, θα είχατε κάνει άλλου είδους σχεδιασμό;
Ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή δυο πράγματα μπορούσε να κάνει καλά, με τον Καλλικράτη. Πρώτον να αναδείξει το δήμο του πολιτικά σαν μια οντότητα αυτοδιοικητική στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και της χώρας ολόκληρης, διότι τώρα η όποια οντότητα του Μεσολογγίου προέρχεται μόνο από το όνομά του. Θα γίνω πιο σαφής. Πότε ο δήμαρχος κάλεσε σύσκεψη στο Μεσολόγγι με τους δημάρχους για να μιλήσουν για την ανάπτυξη του νομού; Πότε έκανε δημόσιες σχέσεις; Πότε έκανε μια ημερίδα για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Ποτέ προσπάθησε να «ηγηθεί» μέσα στο αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι του νομού; Είμαι βέβαιος ότι ο δήμαρχος Μεσολογγίου δεν γνωρίζει ούτε κατ’ όψιν τους κυριότερους αντιδημάρχους του νομού μας. Μπορεί να γνωρίζει τους δημάρχους γιατί τους έχει συναντήσει σε κάποια όργανα.
Με λίγα λόγια το Μεσολόγγι δεν μπορεί να ηγηθεί σαν πρωτεύουσα του νομού όταν κάποιος δεν γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και αν δεν έχει κάνει συγκεκριμένες ενέργειες. Το δεύτερο είναι ότι αν δεν μπορείς να κάνεις πράγματα με αυτά τα χρήματα που έρχονται από το Κράτος, τότε ανασκουμπώνεις τα μανίκια, εμπλέκεις τον κόσμο με ενημέρωση, με εθελοντισμό, αναλώνεις τη ζωή σου σε αυτό που κάνεις και προσπαθείς να λύσεις βασικά ζητήματα. Π.χ. η καθαριότητα, η ποιότητα και η ποσότητα του νερού, το κυκλοφοριακό, το πάρκινγκ κ.λπ. Ο δήμος έχει μια δημοτική αστυνομία, η οποία υπολειτουργεί σκανδαλωδώς. Πώς είναι δυνατό να μπει μια τάξη όταν λειτουργεί με «πηδήματα βατράχου»; Δηλαδή βγαίνει μια μέρα και γράφει αυτοκίνητα και ξαναβγαίνει πάλι τον άλλο μήνα. Ένα άλλο θέμα είναι οι οφειλές των καταστηματαρχών προς το δήμο. Επειδή δεν υπάρχει ρευστότητα, αλλά από την άλλη οι οφειλές δεν μπορούν να διαγραφούν, θα έπρεπε να καλέσει σε σύσκεψη του καταστηματάρχες, ώστε να βρουν μια κοινή λύση με ρυθμίσεις, ώστε να μπουν χρήματα στο ταμείο του δήμου. 

   Εννοείτε δηλαδή, σύμφωνα με αυτά που λέτε, ότι ο δήμαρχος έχει απομονωθεί;
Ακόμα και από τη δημοτική του ομάδα έχει απομονωθεί, βάσει αυτών που ακούω. Γίνομαι δέκτης επικρίσεων από δημοτικούς του συμβούλους, τις οποίες φυσικά δεν αναπαράγω γιατί αυτά είναι εσωτερικά τους προβλήματα, όμως βλέπω ότι το «μαγαζί» πάει για διάλυση. Δεν μ’ ενδιαφέρει τι θα κάνει ο συνδυασμός «Κατσούλη», όμως αυτό έχει αντανάκλαση πάνω στην ποιότητα των δημοτικών υπηρεσιών προς τον πολίτη. Δήμαρχος είναι κάποιος από εμάς που τον επέλεξαν οι πολίτες να διαχειριστεί τις τύχες τους. Δεν είναι κάποιος που τον βάλαμε σε ένα θρόνο για να γίνει Αυτοκράτορας. Ο δήμαρχος πρέπει να περπατάει στο δρόμο, να αφουγκράζεται και να λύνει τα ζητήματα.

   Υπάρχουν πολλά ζητήματα στο δήμο. Ένα από αυτά, που βέβαια το αναδεικνύει ο δήμαρχος, είναι η δημόσια περιουσία που βρίσκεται εντός των ορίων του. Υπάρχουν δηλαδή πλουτοπαραγωγικοί πόροι που πρέπει να αξιοποιηθούν. Τους χειρισμούς του δημάρχου τους βλέπετε σωστούς;
   Η κατεύθυνση, του να διεκδικήσει κανείς τη δημόσια περιουσία, η οποία ουσιαστικά είναι δημοτική περιουσία και μας την έχουν υφαρπάξει με νομικά τερτίπια, είναι θεμιτή. Δεν μπορώ όμως να καταλάβω πώς ιδιώτες κατάφεραν να πάρουν τα Σάλτσινα με νομικά τερτίπια και ο δήμος δεν μπορεί να διεκδικήσει π.χ. τα Αλίπεδα; Απλώς διαχρονικά οι δημοτικές αρχές μπάζωσαν τη λιμνοθάλασσα και μοίρασαν οικόπεδα, πάντα σε κομματική βάση και με κομματικές φιλίες και ο χορός καλά κρατεί. Σήμερα που έρχεται το θέμα πάλι στο προσκήνιο δεν είδα το δήμαρχο να συγκαλεί ένα στρογγυλό τραπέζι με τους φορείς του δήμου, τους επικεφαλής των παρατάξεων, νομικούς και ειδικούς, ώστε να συζητήσουμε το status και να χαράξουμε γραμμή κοινής αντιμετώπισης. Παρόλο που η κατεύθυνση του δημάρχου είναι σωστή, είναι λάθος οι χειρισμοί του. Είναι φραστικά πυροτεχνήματα.  

   Γιατί θεωρείτε ότι ο δήμαρχος δεν συγκαλεί αυτό το στρογγυλό τραπέζι που πράγματι το έχετε ζητήσει κατ’ επανάληψη; Πιστεύετε ότι φοβάται κάτι;
   Ο δήμαρχος αποδεικνύεται πολύ συγκεντρωτικός. Έκανε δυο φορές σύσκεψη για φλέγοντα ζητήματα τώρα που η πόλη έφτασε στο χείλος του οικονομικού γκρεμού και κάλεσε και τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά με συγκεκριμένη ατζέντα τα οικονομικά και τη Δ.Ο.Υ. Δηλαδή πάλι σαν πυροτέχνημα και όχι με σχέδιο και με δράση. Σε αυτές τις συσκέψεις δεν ήταν παρόν ούτε ο νομικός σύμβουλος του δήμου, ούτε οι αντιδήμαρχοι. Ήταν συσκέψεις επικοινωνιακές. Αυτό ήταν μια μισή αρχή, αλλά είναι ελάχιστο μπροστά σε εκείνο που εγώ σκέφτομαι.

   Υπάρχει μια αίσθηση στον κόσμο ότι δεν υπάρχει σκληρή αντιπολίτευση. Εσείς πως κρίνετε τις παρατάξεις της μειοψηφίας πάνω σε αυτό το θέμα;
   Πήγαμε έξι συνδυασμοί στις εκλογές και το αποτέλεσμα έφερε τα πάνω κάτω, ο δήμαρχος έχει μια δημοτική ομάδα κατώτερη των περιστάσεων, διότι αποτελείται από μη έμπειρα άτομα. Είναι καλοί άνθρωποι, καλοί οικογενειάρχες, καλοί συμπολίτες, όταν όμως καλούνται στο δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούν να καταθέσουν τη σκέψη τους και έχω την αίσθηση ότι τα μεγάλα θέματα δεν είναι καν επεξεργασμένα από τη δημοτική αρχή, αφού δεν υπάρχει σύμπνοια. Μετά έχουμε την αξιωματική αντιπολίτευση που ψηφίζει όλο «ναι», δεν ξέρω για ποιους λόγους. Στη συνέχεια είναι η δίκη μας παράταξη που είναι η μόνη που κάνει μια σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση και μάλιστα με στοιχεία, όπως για το νερό του Αιτωλικού για παράδειγμα. Εμείς κάνουμε αντιπολίτευση χωρίς κραυγές, γιατί γνωρίζουμε τα προβλήματα και την έλλειψη πόρων που υπάρχει και δεν θέλουμε να είμαστε εκείνοι που βάζουν το μπαστούνι στις ρόδες του κ. Κατσούλη. Από κει και πέρα υπάρχει ο κ. Αναγνωστόπουλος που σαν πρώην δήμαρχος κρατάει μια συγκεκριμένη στάση, ασκεί και αυτός για συγκεκριμένα θέματα σκληρή αντιπολίτευση, κυρίως όταν θίγεται η προτέρα θητεία του από τον κ. Κατσούλη, αλλά στα περισσότερα ζητήματα ούτε αυτός  παίρνει θέση. Εκείνος που κάνει σοβαρή κριτική είναι ο κ. Μαργαρίτης, ο οποίος όμως έχει το μειονέκτημα ότι βλέπει τα πράγματα ταξικά και μέσα από την κόκκινη διαφάνεια του κόμματός του, παίρνοντας θέση υπό το πρίσμα της κομματικής γραμμής. Αυτός που ασκεί μια μονότονη και μονόπλευρη κριτική και που αφορά πάντα την σχέση Μεσολογγίου – Αγρινίου, είναι ο κ. Μπρούμας. Θεωρώ ότι ο ρόλος που παίζει ενδεχομένως θα είναι χρήσιμος για το δήμο Μεσολογγίου και για τις διεκδικήσεις του. Όμως άνθρωποι οι οποίοι είναι δήμαρχοι ή διεκδικούν τη δημαρχία δεν μπορούν να κάνουν πολιτική με κραυγές και με κορώνες. Παρόλα αυτά οι απόψεις του έχουν κάποια βάση.  

   Δεν πρέπει κάποτε κατά τη γνώμη σας να σταματήσει αυτή η κόντρα;
Είπα και στην αρχή: «Πότε κάλεσε ο δήμαρχος Μεσολογγίου το δήμαρχο Αγρινίου στο Μεσολόγγι για συζήτηση, για ξενάγηση και για ουζάκι»; Και βέβαια πρέπει να σταματήσει αυτή η κόντρα. Το Αγρίνιο σαν μεγαλύτερος δήμος έχει τη δυνατότητα να πιέζει πολιτικά, εμείς με τα δίκαιά μας, με την ιστορία μας και με την προσφορά μας στο Έθνος, με τη φυσική ομορφιά μας και με τις άλλες δυνατότητές μας, που δεν τις έχει το Αγρίνιο και μας ζηλεύει, πρέπει να προσπαθήσουμε να τα βρούμε και να διεκδικούμε σθεναρά εκείνα που μας ανήκουν. 

   Κλείνοντας θέλω να μου πείτε αν είστε έτοιμος να διεκδικήσετε και πάλι το δήμο Μεσολογγίου, γιατί απ’ όσα συζητήσαμε βλέπω ότι θα το επιχειρήσετε ξανά.
   Προτίθεμαι να είμαι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι είναι η τελευταία μου ευκαιρία ηλικιακά. Για μένα δεν είναι αυτοσκοπός να είμαι δήμαρχος. Ο σκοπός είναι να εκλεγώ δήμαρχος για να παράγω έργο, να προσφέρω κάτι στην πόλη και να αφήσω υστεροφημία. Δεν είναι απλά να εκλεγώ, γιατί δεν μου προσθέτει τίποτε ούτε χρηματικά, ούτε τίποτε άλλο. Άρα προετοιμάζομαι, ο συνδυασμός μου είναι στο ακέραιο έτοιμος, αν και θα γίνει μια ανανέωση κατά 50%. Θα προσπαθήσω αυτή η ανανέωση να αφορά σε νέους ανθρώπους και επιστήμονες, γιατί σκοπός μου είναι να δημιουργήσω αυτοδιοικητικά στελέχη, όχι κομματικά αφού κατεβαίνω ως ανεξάρτητος. Θέλω να προκύψουν άνθρωποι που θα μπορέσουν αύριο να πάρουν τη σκυτάλη, γιατί εμείς σιγά - σιγά παρερχόμαστε και πρέπει να αναλάβουν οι νεότεροι…