Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

ΧΥΤΑ: Μια πονεμένη ιστορία..


   
Ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων Μεσολογγίου, δημιουργήθηκε με το ..ζόρι για να υπάρξει απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, βιαστικά για να μην τα χάσουμε στο πάρα πέντε, παρά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του Αγ. Θωμά (που έφαγαν το ξύλο της χρονιάς από τα ΜΑΤ) και όσων δεν συμφωνούσαν με την χωροθέτηση αυτή και με το πρόσχημα να γλιτώσει η λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας από την ρύπανση.
   Το έργο δόθηκε στον κατασκευαστή εργολάβο να το λειτουργήσει, έναντι υψηλού τιμήματος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τον αποπληρώσουν και να ξεκινήσει διαμάχη που κατέληξε με την ανάληψη λειτουργίας του ΧΥΤΑ από τον δήμο. Ταυτόχρονα βγήκαν στη φόρα οι παραλείψεις και οι δυσλειτουργίες του ακριβοπληρωμένου αυτού έργου, που κορυφώθηκαν με την περυσινή πυρκαγιά που κατέστρεψε εν μέρει τον ΧΥΤΑ. Αιτία, κακός σχεδιασμός και έλλειψη πυροσβεστικών μέσων, που όφειλε να έχει ο ΧΥΤΑ..
   Τελευταία, μετά από μια προσπάθεια εξορθολογισμού, αφού πλέον δεν είναι ΧΥΤΑ τριών δήμων, αλλά ενός και του αυτού που προέκυψε από την συνένωση των πρώην δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Οινιάδων, αποκαλύφθηκε ότι έχουν πέσει μέσα διάφορα, όπως λυματολάσπες και ογκώδη αντικείμενα, που έχουν αλλοιώσει ανεπανόρθωτα τον ΧΥΤΑ! Ποιος; Κανένας..
   Χώρια που πλέον φαίνεται να υπάρχει μόλυνση στην ευρύτερη περιοχή, από την μη λειτουργία του βιολογικού του καθαρισμού, που επιτρέπει στα υγρά στραγγίσματα, ίσως, να περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα..
   Πολύ πρόσφατα και ενώ το δημοτικό συμβούλιο περιμένει συγκεκριμένες ενέργειες νομικές από τον δήμαρχο, που θα αποδώσουν ευθύνες και θα αποκαταστήσουν τουλάχιστον το κοινό αίσθημα των δημοτών ότι δεν μπορούν να πλουτίζουν κάποιοι εις βάρος της υγείας τους, είχαμε άλλο «φαινόμενο». Να κλειδώνεται ο ΧΥΤΑ εις ένδειξη διαμαρτυρίας προς το δήμο που δεν καταβάλει τα ποσά που εισπράτει μεν από τους δημότες αλλά τα οφείλει στον ΧΥΤΑ!
   Ταυτόχρονα την δημοτική αρχή να σπάει τα λουκέτα και να ρίχνει μέσα σκουπίδια, δίκην χωματερής, αφού οι μπουλντόζες δεν είχαν πετρέλαιο να κινηθούν! Κι ενώ όλοι περιμένουν δημόσιες συζητήσεις ή νομικές ενέργειες, ο πρόεδρος του ΧΥΤΑ και ο δήμαρχος ξέχασαν τις βαριές κουβέντες και είναι πάλι φίλοι και καλοί.
   Ο ΧΥΤΑ όμως δεν άλλαξε και ούτε τα προβλήματά του λύθηκαν. Και οι δημότες «αναμένουν στο ακουστικό τους» για μόνιμες λύσεις..