Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Όλη η ομιλία του Υποψ. Δημάρχου Νικ. Μουρκούση

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες του διευρυμένου Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου,
Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, για την ζεστή παρουσία σας. Αυτή δίνει δύναμη, σε μένα και τους συνεργάτες μου, για τον ωραίο εκλογικό αγώνα που θα δώσουμε. Με αίσθημα ευθύνης, παρουσιάζουμε σήμερα τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής, του ανανεωμένου Συνδυασμού μας, που πλέον ονομάζεται «Συνεργασία Πολιτών».
Η ονομασία αυτή, δεν είναι τυχαία. Προσδιορίζει τον τρόπο, με τον οποίο πολιτευόμαστε. Αλλά κυρίως,  προσδιορίζει τον τρόπο, με τον οποίο θα διαχειριστούμε τα κοινά, ως αυριανή  Δημοτική Αρχή. Δηλαδή, με συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Με συναίνεση των πολιτών και συνισταμένη των φορέων του τόπου μας. Η οικονομική ύφεση, που πλήττει την χρεοκοπημένη χώρα μας, έχει διαλύσει την κοινωνική συνοχή και έχει εξαθλιώσει, μεγάλα κοινωνικά στρώματα. Μόνος συμπαραστάτης του πολίτη, έχει απομείνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτός είναι πλέον ο κύριος ρόλος της.
Απευθυνόμαστε στους ΠΟΛΙΤΕΣ του ΔΗΜΟΥ μας. Στόχος μας είναι, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και η ΣΥΝΘΕΣΗ όλων των δημιουργικών  δυνάμεων του τόπου. Πέρα και πάνω από τα κόμματα. Με μια δυνατή ομάδα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, καταξιωμένων ο καθένας στον τομέα του, φιλοδοξούμε να κάνουμε το διαφορετικό. Γνωριζόμαστε πλέον καλά, με τα μικρά μας ονόματα, δεν χρειάζεται να μας συστήσουν άλλοι.
Σήμερα εδώ δεν θα ακούσετε έναν ακόμη «ξύλινο» πολιτικό λόγο. Κάνουμε μια κατάθεση ψυχής. Εδώ θα πούμε αλήθειες και θα προτείνουμε ΛΥΣΕΙΣ.  Θα πω, για άλλη μια φορά, ότι δεν είμαι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ πολιτικός. Δεν υπάρχουν πίσω μας χορηγοί και επικοινωνιολόγοι, που θα προσπαθήσουν να σας ξεγελάσουν με επικοινωνιακά τρικ. Υπηρετώ εδώ και πολλά χρόνια, μέσα από την ΙΑΤΡΙΚΗ, τους Συμπολίτες μου. Δεν ψάχνω εφαλτήριο για ΑΞΙΩΜΑΤΑ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. ΖΩ με την οικογένειά μου ΜΟΝΙΜΑ στον τόπο μας. ΕΔΩ ασκούμε τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες. Όταν χρειάστηκε, για το κοινό καλό, δεν δίστασα να συγκρουστώ και με πολιτικούς μου φίλους. Όπου χρειάστηκε,  στήριξα την εκάστοτε Δημοτική Αρχή προς όφελος του τόπου. Δεν υπολόγισα ποτέ το λεγόμενο «πολιτικό κόστος».

Πάνω από όλα, για μένα είστε ΕΣΕΙΣ. ΥΠΗΡΕΤΩ ΣΤΑΘΕΡΑ και ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΑ ΜΟΥ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ. Με τα ΛΑΘΗ μου, με τις ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ μου, με τον ΑΥΘΟΡΜΗΤΙΣΜΟ μου, με το ΘΑΡΡΟΣ της ΓΝΩΜΗΣ μου, που πολλές φορές ΠΛΗΡΩΣΑ. Κάποτε μάλιστα πολύ ακριβά. Πάντα όμως με διάθεση ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ, ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ,  και  ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ.

Λένε... μα τι θέλει  πάλι ο γιατρός... και απαντώ... Εσείς με κρατάτε στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ. Με τα εκπληκτικά μεγάλα ποσοστά των τελευταίων εκλογών. Με τις πρόσφατες μετρήσεις κοινής γνώμης που έχουν δημοσιευτεί. Και πολύ περισσότερο με την καθημερινή μας επαφή, στο δημόσιο πριν, και τώρα στο ιδιωτικό αλλά και στο κοινωνικό δημοτικό ιατρείο, στο δρόμο, στο καφενείο, στις κοινωνικές συναθροίσεις και στους κοινωνικούς αγώνες. Η υποψηφιότητά μου δεν είναι μια ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ με ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ , ούτε ΕΜΜΟΝΗ για ΕΞΟΥΣΙΑ.Είναι το αποτέλεσμα μιας σχέσης ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ που χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.
Σας χρωστάω πολλά για την ΔΙΑΔΡΟΜΗ μου, θέλω να ΠΡΟΣΦΕΡΩ. Τους ΡΟΛΟΥΣ και τα ΑΞΙΩΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ, ΘΑ ΤΑ ΔΩΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ, ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ.

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Ο Πολίτης βιώνει σήμερα τις επιπτώσεις από τις συμπεριφορές του παρελθόντος. ΟΛΟΙ βλέπουμε και ακούμε καθημερινά από τα ΜΜΕ τα έργα και τις ημέρες των ΕΠΙΟΡΚΩΝ που διοίκησαν τον τόπο μας. Σπατάλη, διασπάθιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ χρήματος, αναξιοκρατία και μια πλασματική πραγματικότητα, που μας έφερε ως εδώ. Μέσα σε αυτό το σκληρό περιβάλλον, πρέπει όλοι να δούμε την ΑΛΗΘΕΙΑ. ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ να βρούμε ΛΥΣΕΙΣ, να σταθούμε στα πόδια μας, να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη μας. Να αναθεωρήσουμε πολλά γύρω μας. Να επαναφέρουμε την ΗΘΙΚΗ και τους ΚΑΝΟΝΕΣ ως ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.Τώρα πλέον δεν χωράνε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποθηκεύουμε το ΜΕΛΛΟΝ των παιδιών μας.

Φίλες και φίλοι,
Ο Δήμος μας έγινε φτωχότερος αυτή την τετραετία. Με την παρούσα δημοτική αρχή, χάσαμε τεράστιο κεφάλαιο στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Δημόσια Διοίκηση, στην καθημερινότητα του δημότη. Το ΤΕΙ μίκρυνε, το Νοσοκομείο δεν στηρίζεται, το Εφετείο χάθηκε, η Εφορία έφυγε, πολλές δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν. Το διοικητικό κέντρο του νομού, το Μεσολόγγι, γίνεται χωριό. Τα καροτσάκια των οδοκαθαριστών εξαφανίστηκαν, οι σωροί σκουπιδιών μας έγιναν συνήθεια και η αποκομιδή τους σε κάθε χωριό του δήμου είναι προβληματική. Οι λάμπες δημοτικού φωτισμού, έγιναν ρουσφέτι και οι δρόμοι ξηλώθηκαν και γέμισαν φονικές λακκούβες. Εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας παντού. Οι μικρές κοινωνίες στις παρυφές του Δήμου, ξεχασμένες αργοσβήνουν, λες και εκεί δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη και δεν είναι ισότιμοι πολίτες.

Ακούσαμε στον προεκλογικό απολογισμό του Δημάρχου για έργα, που έγιναν μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕΣΠΑ. Δεν μας είπε όμως, ότι οι μελέτες κατατέθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, και απλά τώρα χρηματοδοτήθηκαν. Γι’αυτό, ας μας πει πόσες μελέτες έχει καταθέσει η σημερινή δημοτική αρχή, για να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ που έρχεται, και πόσες που κατατέθηκαν,  απορρίφθηκαν ως ατελείς. Ενδεικτικά, τρία χρόνια τώρα υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα του ακατάλληλου νερού στο Αιτωλικό. Καμία προσπάθεια δεν έγινε από τον σημερινό δήμαρχο, παρά τον συνεχή αγώνα μας στο Δ.Σ.

Καμία μελέτη δεν κατατέθηκε για χρηματοδότηση. Ακόμη και την πεζοδρόμηση της Λόρδου Βύρωνος, αντί να την εντάξουν στο ΕΣΠΑ, την κατασκευάζουν με χρήματα όλων των δημοτών, από τις δημόσιες επενδύσεις. Η ανικανότητα στο μεγαλείο της. Απλά, θέλουν να παρουσιάσουν έστω ένα έργο, που να θυμίζει το πέρασμά τους από το Δήμο. Μια ακόμη χαμένη δημαρχιακή θητεία, που προκαλεί δικαιολογημένη αγανάκτηση στους δημότες.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου  μας είναι συγκεκριμένα. Αυτά πρέπει να αποτελούν και τη βάση για την πορεία που θα χαράξουμε. Με ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ, ΔΡΑΣΗ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα φέρουν ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΓΑΛΗΝΗ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ στο ΔΗΜΟ μας. Να ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ. Κέντρο του ενδιαφέροντος μας είναι ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Κάθε απόφαση ή ενέργειά μας, γίνεται με ΣΤΟΧΟ την εξυπηρέτηση των αναγκών του συμπολίτη μας.

Με παρεμβάσεις στην κοινωνική μέριμνα, τις υποδομές, την χωροταξία, την κυκλοφορία των οχημάτων, την Παιδεία, τον Πολιτισμό,  σκοπεύουμε να βάλουμε τις βάσεις εκείνες που θα αλλάξουν ΡΙΖΙΚΑ την ζωή μας. Οι σκέψεις που θα παραθέσω, αποτελούν τις κατευθύνσεις του ενδιαφέροντος μας για την επόμενη πενταετία. Το αναλυτικό πρόγραμμα της δράσης μας, εμπεριστατωμένο και κοστολογημένο, θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκπόνησής του και την έγκρισή του από τον Συνδυασμό.

Να αναδείξουμε τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά ως ΠΥΛΩΝΑ της συλλογικής προσπάθειας. Πολλές δράσεις σε τομείς κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών προβλημάτων,  μπορούν να βρουν λύση ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ. Η δημόσια επιβράβευση των εθελοντών και η παραχώρηση κάθε υλικής και τεχνικής βοήθειας από το Δήμο, μπορεί να είναι το σημαντικότερο κίνητρο. Πεζοδρόμια, λακκούβες δρόμων, δενδροφυτεύσεις, υιοθέτηση δένδρων, πλατειών, κτιρίων, κ.ά. από ομάδες εθελοντών. Ουσιαστική στήριξη της Ομάδας Διάσωσης που λειτουργεί με τεράστια επιτυχία και αυτοθυσία. Η κρίση που περνάμε έδειξε ότι υπάρχει ΦΙΛΟΤΙΜΟ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ στην κοινωνία μας.

Μέριμνά μας η διατήρηση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ. Με προγράμματα κοινωνικής εργασίας, να στηρίξουμε τους ανέργους. Με Δημοτικό Γραφείο Ευρέσεως Εργασίας να κρατήσουμε την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΟΡΘΙΑ.

Φίλες και φίλοι, μια ιδιαίτερη αναφορά για τη ΝΕΟΛΑΙΑ.
Στηρίζουμε την ΝΕΟΛΑΙΑ με κέντρο πληροφόρησης Νέων (πληροφόρηση για εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση, πολιτισμό, αθλητισμό, οικολογία, περιβάλλον, τουρισμό, ευρωπαϊκά προγράμματα για αυτοαπασχόληση, κ.π.ά.). Κέντρο πρόληψης και αντιμετώπισης κάθε εξάρτησης. Πολλά τα φαινόμενα στις μέρες μας, απόνερα της κρίσης. Θα είμαστε αρωγοί στις ήδη υπάρχουσες δομές και στην εξαιρετική προσπάθεια που κάνουν (ΨΥΧΑΡΓΩ, ΕΨΥΠΕΑ, ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ, κ.λ.π.).

Τα σχολεία είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου. Η περιποίηση, το βάψιμο, ο εξωραϊσμός, η ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής, αποτελούν υποχρέωση για μας. Το αποδεκατισμένο ΤΕΙ συνεχίζει να παραμένει έξω από τους σχεδιασμούς του Δήμου. Η ουσιαστική διασύνδεσή του με την τοπική κοινωνία, μπορεί να αποδώσει σημαντικά, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Ο αθλητισμός είναι υγεία, στάση ζωής και πλούτος. Θα ενισχύσουμε σημαντικά τις υποδομές (γήπεδα, τένις, μπάσκετ, κ.τ.λ.) και θα προωθήσουμε την δημιουργία αθλητικών κέντρων, που θα μπορούν να προσελκύσουν ακόμη και αθλητικά σωματεία από το εξωτερικό.

Στηρίζουμε την οικογένεια, την γυναίκα, τη μάννα. Στον προνοιακό τομέα του Δήμου, θα λειτουργήσει ειδική υπηρεσία, κατά της κακοποίησης  γυναικών και παιδιών. Πρόνοια για τους αντικειμενικά αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας. Γραφείο ΙΣΟΤΗΤΑΣ και βοήθεια στην εργαζόμενη μητέρα. Κέντρο παιδικής μέριμνας παράλληλα με την άψογη λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Στηρίζουμε τους ηλικιωμένους με το ΚΑΠΗ και Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, μέσα από το Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ένα πρόγραμμα που πραγματικά προσφέρει σε δεκάδες υπερήλικες και ασθενείς συμπολίτες μας και πρέπει να επεκταθεί και να ενδυναμωθεί το έργο του.
Γραφείο Κοινωνικής Υπηρεσίας, με συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες, ενημέρωση σε θέματα που αφορούν παροχές και μέτρα κοινωνικής προστασίας, συνεργασία με την σχολική κοινότητα για περιστατικά που χρήζουν κοινωνικής μέριμνας, αλλά και στήριξη αδύναμων ατόμων η οικογενειών σε φυσικές καταστροφές.

Συνεργαζόμαστε με την ΕΚΚΛΗΣΙΑ και συνδράμουμε στο κοινωνικό έργο της. Έχει τον ΣΕΒΑΣΜΟ μας και την σκέψη μας για το έργο που επιτελεί αυτούς τους δύσκολους καιρούς, για πολλούς συνδημότες μας.

Αγαπητοί συμπολίτες, αναφέρομαι λεπτομερώς σε ζητήματα μέριμνας και πρόνοιας από πλευράς του Δήμου και δεν είναι καθόλου τυχαίο.
Σήμερα και ίσως για αρκετά χρόνια ακόμη, το ζητούμενο δεν είναι μόνο τα τσιμέντα και τα έργα βιτρίνας, αλλά να σταθούμε όλοι όρθιοι, για να μπορέσουμε εμείς και οι μελλοντικές γενιές ν’ απολαύσουν την όποια ανάκαμψη, που όλοι ελπίζουμε να έρθει.

Θα κάνω μια ειδική αναφορά στα θέματα Υγείας. Δυστυχώς, η οικονομική ανέχεια και η άσχημη ψυχολογική κατάσταση που συνεπάγεται, προκαλεί μεγάλη νοσηρότητα. Η διατήρηση και η βελτίωση λειτουργίας του Νοσοκομείου μας και του Κέντρου Υγείας στο Αιτωλικό, αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για όλους μας. Θα είμαστε δίπλα στους γιατρούς και το προσωπικό, που με αυτοθυσία λειτουργούν αυτά τα ιδρύματα, για την επίλυση των προβλημάτων και την σθεναρή διεκδίκηση από την πολιτεία όσων δικαιούμαστε.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, τον συνάντησα προσωπικά και του επέδωσα υπόμνημα με όλα τα ζητήματα που αφορούν Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Μονάδα ΙΚΑ αλλά και την αναπαλαίωση του παλιού νοσοκομείου Χατζηκώστα. Πήρα διαβεβαιώσεις, αλλά χρειάζεται συνεχής πίεση και αγώνας, που μόνο η Δημοτική Αρχή μπορεί να συντονίσει.

Σαν κοινωνία, ακόμη δεν λύσαμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Προβληματική αποκομιδή, κάδοι που δεν πλένονται ποτέ, ΧΥΤΑ που έχει κλείσει, μόλυνση από την ανεξέλεγκτη απόρριψη, που δυστυχώς ακόμη συνεχίζεται. Προς το παρόν, τα σκουπίδια μεταφέρονται, με τεράστιο κόστος για τον δημότη, στο ΧΥΤΑ Ναυπάκτου. Η επέκταση του ΧΥΤΑ αλλά και η εξεύρεση μόνιμης λύσης για το μέλλον μας απασχολεί σοβαρά.

Η ανακύκλωση, με μοντέρνες μεθόδους ανταμοιβής, όσων διαχωρίζουν πλήρως τα απορρίμματα και τα παραδίδουν σε ειδικούς χώρους, αποτελεί την καλύτερη λύση για τους τόνους ανακυκλώσιμων, που ακόμη καταλήγουν στο περιβάλλον.

Η σωστή διαχείρισή τους, αντί να κοστίζει, θα φέρει κέρδη στο Δήμο. Ο εξωραϊσμός και η καθαριότητα των δημοτικών και των κοινοχρήστων χώρων, είναι η προϋπόθεση,  για την τουριστική αναβάθμιση της πανέμορφης περιοχής μας.

Φίλες και φίλοι,
Θέλουμε τις σκέψεις, τις προτάσεις και αύριο τον αυστηρό ΕΛΕΓΧΟ των ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ  μας. Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση του ΠΟΛΙΤΗ είναι μονόδρομος. Με τη νέα Διαδικτυακή Πύλη που κατασκευάζει η Π.Δ.Ε. για το Δήμο μας, και την διαδεδομένη χρήση του διαδικτύου, ο δημότης θα μπορεί να λάβει στον υπολογιστή του και να τυπώσει στον εκτυπωτή του, όλα τα πιστοποιητικά, χωρίς να μετακινηθεί.

Η προβολή της περιοχής και η πλατιά ενημέρωση των δημοτών πάνω σε κάθε απόφαση και κάθε πρόβλημα, είναι πλέον στο χέρι μας. Για μεγάλα ζητήματα, προβλέπονται τοπικά δημοψηφίσματα. Δεν έγινε κανένα. Η δημοτική αρχή, μόνη της αποφάσισε, και μόνη της, χωρίς καμία κατ’ αρχήν συναίνεση, έφερε τεράστια θέματα στο Δ.Σ. που μετατράπηκε σε αρένα. Έτσι, χάσαμε το ΤΕΙ, το Εφετείο, την Εφορία, έτσι συρρικνώθηκαν άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το μόνο που έγινε ήταν ...απεργία πείνας για το θεαθήναι…

Δημιουργούμε το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ του ΔΗΜΟΥ στο οποίο συμμετέχουν Πολίτες που ΔΕΝ θέλουν ανάμειξη σε εκλογικές διαδικασίες, αλλά έχουν ιδέες και ΟΡΑΜΑ για το ΔΗΜΟ μας. Το ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ του τόπου (πρ. Δήμαρχοι, πρ. Υπ. Δήμαρχοι, πρώην πρόεδροι Δ.Σ., κ.λ.π.), οφείλει να καταθέτει την εμπειρία του. Η Νεολαία με τις προτάσεις της. Οπωσδήποτε, οι Φορείς με τους αιρετούς εκπροσώπους τους. Συνδυάζουμε έτσι το ΠΑΡΕΛΘΟΝ το ΠΑΡΟΝ και το ΜΕΛΛΟΝ. Δημιουργούμε κοινή συνισταμένη διεκδικήσεων.  Είμαστε κοντά στους Συλλόγους και τα προβλήματα τους. Ακούμε (προεκλογικά και μετεκλογικά) τις προτάσεις τους και συνεργαζόμαστε. Δεν περισσεύει κανένας σ’ αυτό τον τόπο.

Θεσπίζουμε ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ και των ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Είναι η άμυνα του πολίτη και της επιχείρησης σε κάθε μορφής αυθαιρεσία, από το κράτος αλλά και τον ίδιο το Δήμο. Οι ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ , υπηρετούν από κοινού με την δημοτική αρχή τον Δημότη, με σεβασμό, αξιοκρατία, επιβράβευση προσπαθειών, επιμόρφωση και μετεκπαίδευση. Χρειάζονται όμως ένα κατάλληλο περιβάλλον εργασίας, που να τιμά τους ίδιους αλλά και τους συναλλασσόμενους πολίτες. Τόσα χρόνια και τόσα κονδύλια, δεν έφτασαν να επισκευάσουν τα δημοτικά κτίρια που καταρρέουν. Ο δήμαρχος , επέλεξε να «κρυφτεί» σε ενοικιασμένο κτίριο, πέρα  και μακριά από τα διοικητήρια του Δήμου.

Φίλοι μου,
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, η κοινωνική ηρεμία, το ασφαλές περιβάλλον, ειδικά για τα παιδιά, είναι προτεραιότητα. Δημιουργούμε το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας με έργο την καταγραφή και μελέτη παραβατικής συμπεριφοράς, ανά Δημοτικό Διμάρισμα. Θέλουμε ενημέρωση των πολιτών και συντονισμό δράσεων Φορέων και υπηρεσιών, ώστε να περιορίζονται οι μορφές εγκληματικότητας. Ειδική μέριμνα και δράση θα υπάρξει για τις κοινωνικές ομάδες, που δεν συμμορφώνονται, με προληπτικά αλλά και κατασταλτικά μέτρα. Στηρίζουμε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αλλοδαπών,  για την καταγραφή και ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Η Προστασία, η ανάδειξη και η αξιοποίηση ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ απανταχού του Δήμου, είναι επιβεβλημένη. Ο πολιτισμός παράγεται εδώ, δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε πολιτιστικά «σκουπίδια» και μάλιστα με αδρή πληρωμή από τα δημοτικά ταμεία. Άξια μνείας είναι η προσπάθεια επιφανών συμπολιτών μας που τιμούν και προβάλουν τον τόπο μας (ΔΙΕΞΟΔΟΣ, ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ). Είμαστε δίπλα τους.

Στήριξη των τοπικών ΜΜΕ με έμφαση στον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Αποτελούν κατά τη γνώμη μας αναπτυξιακά μέσα και είναι η φωνή ενημέρωσης και προβολής μας.

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,
Στην φτώχεια που μας έχει φέρει η οικονομική κρίση και τα βάρβαρα μέτρα που επιβάλλουν οι δανειστές μας, πρέπει να αντιπαραθέσουμε  φαντασία και εργατικότητα. Στρατηγικός στόχος, η εισροή φρέσκου χρήματος στην περιοχή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, είτε μέσω της ορθολογικής αύξησης της πρωτογενούς παραγωγής, είτε με την προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η μεταποίηση των αγροκτηνοτροφικών και αλιευτικών προϊόντων, είτε με την σημαντική αύξηση της επισκεψιμότητας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Η περιοχή μας είναι κατ’εξοχήν αγροτική. Οι προσπαθειές μας και οι στοχευμένες δράσεις μας, σε συνεργασία με την Ένωση Αγροτών και τους Αγροκτηνοτροφικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς, πρέπει να είναι στην προσπάθεια αύξησης του εισοδήματος των παραγωγών. Από το επόμενο έτος, οι αρμοδιότητες των Διευθύνσεων Αλιείας και Γεωργίας, περνούν στους Δήμους. Είναι πρόκληση, να καταφέρουμε να κατευθύνουμε την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, την ημιεντατική ιχθυοκαλλιέργεια και την συλλογική εκμετάλλευση των διβαριών, από αποκλειστικά επαγγελματίες αλιείς, και την τυποποίηση των προϊόντων μας.

Ο ιαματικός τουρισμός ακόμη δεν ξεκόλλησε από τον βούρκο της λιμνοθάλασσας. Περιμένει εμάς να δημιουργήσουμε -με αυτοχρηματοδότηση- υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου, με οικολογική διάσταση, που θα προσελκύσουν ξένους, και θα δημιουργήσουν παράπλευρες επενδύσεις εξυπηρέτησής τους. Στόχος, 30 χιλιάδες επισκέπτες ετησίως με αυξανόμενη τάση ετησίως.

Τα ποτάμια μας, το πανέμορφο βουνό μας, που είναι σε απόσταση μερικών λεπτών από τη μοναδική λιμνοθάλασσά μας, είναι ιδανικά για οικοτουρισμό. Ναυταθλητικές δραστηριότητες σε στενή συνεργασία με το Ν.Ο.Μ., τουριστική αλιεία, ορειβασία, ποδηλασία, φωτογραφία, παρατήρηση σπάνιων πτηνών, κ.π.ά., μπορούν να κρατήσουν μαγεμένο τον επισκέπτη και να γίνει η καλύτερη διαφήμιση.

Η ζωντανή πρόσφατη ιστορία μας, οι αρχαιολογικοί μας χώροι και τα αρχαία θέατρα, σε απόσταση αναπνοής, από τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του τοπίου, αποτελούν συνδυασμό που πρέπει να προβληθεί κατάλληλα, ώστε να φέρει επισκέπτες και έσοδα.

Η ανάπτυξη του Λιμανιού,  με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο και σοβαρές οικονομοτεχνικές μελέτες, θα δώσει διέξοδο στην πόλη και την περιοχή. Στρατηγικός στόχος η δρομολόγηση ναυτιλιακής σύνδεσης, που παρά τις εξαγγελίες, «προδόθηκε» ανεξήγητα στο τέλος. Το Αεροδρόμιο,  πρέπει να επεκταθεί και να λειτουργήσει, έστω  και για πτήσεις μικρών αεροσκαφών.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ για την προστασία των οικοσυστημάτων.   Ειδική παρέμβαση για τα ΑΔΕΣΠΟΤΑ ζώα, σε συνεργασία με την Φιλοζωϊκή.  Πλέον αποτελούν μείζον θέμα και πρέπει να λυθεί με ευαισθησία.

Θα αυξήσουμε τα έσοδα του Δήμου με την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, σε όφελος των Συμπολιτών μας. Κάθε Τοπικό Συμβούλιο θα έχει δικό του προϋπολογισμό, ανάλογο του πληθυσμού, για την εκτέλεση μικρών έργων καθημερινότητας.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω ειδική αναφορά, στα μόνα χρήματα για έργα υποδομής και ανάπτυξης, που είναι τα ευρωπαϊκά κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ. Δεν θα αφήσουμε να βρέχει εκατομμύρια, και εμείς να κρατάμε ομπρέλα, όπως η σημερινή διοίκηση του Δήμου. Δεσμευόμαστε, για την πρόσληψη Ειδικού Συνεργάτη για την προσέλκυση αυτών των κονδυλίων, με δημιουργία ειδικού Γραφείου τεχνοκρατών και χρησιμοποίηση ικανών συμπολιτών μας, αιρετών ή μη,  στην διεκδίκηση από την Περιφέρεια Δ.Ε. και τα αρμόδια Υπουργεία. Υπάρχουν ικανότατα στελέχη, που μένουν ανεκμετάλλευτα.

Κυρίες και κύριοι,
Σας παρουσιάσαμε τις γενικές κατευθύνσεις μας και ξεδιπλώσαμε μερικές σκέψεις μας. Περιμένουμε τις προτάσεις σας ώστε να συνδιαμορφώσουμε το τελικό μας πρόγραμμα. Θέτουμε εφικτούς στόχους, με ρεαλιστικό και άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Μπορούμε να δώσουμε μια νέα πνοή στο Δήμο μας. Με αίσθημα ευθύνης, σας καλούμε όλους κοντά  Να ΕΝΩΣΕΤΕ τις δυνάμεις σας με τις δικές μας. Να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ για την ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ του τόπου μας.
Για ένα Δήμο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ. Για ένα Δήμο με ΚΥΡΟΣ και ΠΡΟΚΟΠΗ. Για ένα Δήμο που θα σταματούν, ΟΧΙ θα τον προσπερνούν.

Τα συμφέροντα των ΛΙΓΩΝ και ΕΚΛΕΚΤΩΝ δεν μπορεί να σκιάζουν την ΕΛΠΙΔΑ των ΠΟΛΛΩΝ. Δεν έχει κανείς μας το ΔΙΚΑΙΩΜΑ σε μια ΚΟΙΝΩΝΙΑ που ΧΕΙΜΑΖΕΤΑΙ να κάνει ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ.

ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΑ, ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ ΚΙ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΡΟΤΑ. ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ  ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, είναι το κεντρικό μας σύνθημα. Θέλουμε την ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και τη ΣΥΝΘΕΣΗ των δημιουργικών δυνάμεων του ΔΗΜΟΥ μας.

Θέλουμε μια Δημοτική Αρχή ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, με ΔΥΝΑΜΙΣΜΟ και ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ. Να δώσει ΕΛΠΙΔΑ. Να ΑΓΚΑΛΙΑΖΕΙ όλους τους ΠΟΛΙΤΕΣ ανεξάρτητα από τις πολιτικές προτιμήσεις και τις ιδεολογικές ΑΦΕΤΗΡΙΕΣ. Να αναμετρηθεί με τα προβλήματα, να ανατρέψει το κλίμα ακινησίας και αδράνειας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Να φέρουμε στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ τον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ. Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΚΑΝΕΝΟΣ.
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους νυν Δημοτικούς Συμβούλους Δημήτρη Μπαλαμπάνη, Σπύρο Βασιλείου, Κώστα Κουτσοθόδωρο, καθώς και τον σύμβουλο Μεσολογγίου Γιάννη Γκανιάτσο και τους αιρετούς προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων Πενταλόφου Μιχόπουλο Τριάδη, Λεσινίου Κοντοπάνο Κώστα και Μάστρου Μπλαχούρα Παναγιώτη, για την συνεπή, αγωνιστική, αξιοπρεπή και εποικοδομητική άσκηση των καθηκόντων τους. Ήταν και είναι δίπλα μου, και με βοήθησαν σημαντικά.

Πέραν αυτών, να καλωσορίσω και να σας παρουσιάσω τους καταξιωμένους Συμπολίτες μας  που δηλώνουν παρών στον αγώνα μας και τους εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία. Θα τους αναφέρω αλφαβητικά και θα δώσουμε τα ονόματα αμέσως μετά στην δημοσιότητα με δελτίο Τύπου.